Vrouw is aan het nadenken achter een laptop

Fraude

Bij OpGroen Assuradeuren is vertrouwen de basis. Helaas maken enkele individuen misbruik van dit vertrouwen door fraude te plegen. Om ervoor te zorgen dat eerlijke klanten hier geen hinder van ondervinden, nemen wij actief maatregelen tegen fraude.

Conflicterende belangen

Onder fraude verstaan wij 'het doelbewust (opzettelijk) benadelen van onze bedrijven om er zelf (of een ander) financieel beter van te (laten) worden'. Voorbeelden van fraude zijn:
  • Opzettelijk onjuiste gegevens geven bij de aanvraag van een verzekering of bij het indienen van een schadeclaim (bijvoorbeeld over het schadeverloop, eerdere royementen of een strafrechtelijk verleden, niet volledig eerlijk zijn over de toedracht rond het ontstaan van de schade of het bezit of aankoop van de geclaimde goederen, etc.).
  • Meer geld en/of goederen opgeven dan daadwerkelijk is/zijn gestolen bij een inbraak.
  • Betrokkenheid bij brandstichting.
  • Opzettelijk veroorzaken van schade en doen alsof het een ongeluk was.
  • Net doen alsof er letsel is of het letsel overdrijven.
  • Na een afgewezen schade nogmaals dezelfde schade melden met een ander verhaal.

Wat doen wij aan de bestrijding en voorkoming van fraude?

Diverse methoden

We hebben diverse methoden om de waarheid te achterhalen en fraude te ontdekken. Net als verzekeraars maken we gebruik van fraude-indicatoren en geautomatiseerde kennissystemen om fraude op te sporen. Een voorbeeld van zo'n systeem is FISH, waarin schadehistorie en specifieke fraude-informatie van de gehele Nederlandse verzekeringsmarkt wordt verzameld. Hiermee kunnen we fraude effectief opsporen. FISH is geïntegreerd in ons acceptatie- en schadebehandelingsproces.

Wat doen wij bij een vermoeden van fraude?

Als wij een vermoeden van fraude hebben, stellen we altijd eerst een nader onderzoek in. Wij infomeren de (mogelijke) fraudeur hierover. In ons fraudebeleid houden wij ons aan de wet- en regelgeving op het gebied van fraude, zoals:

Gevolgen